Cum vezi dacă ți-au fost plătite contribuțiile pentru pensie

de: Mădălina Bahrim
31 03. 2022

De multe ori se întâmplă ca oamenii să ajungă la vârsta pensionării și, atunci când își cer drepturile bănești pentru anii de muncă, se trezesc în fața unei realități dramatice: angajatorii nu le-au plătit contribuțiile la stat. Pentru a evita să ajungi și tu într-o astfel de situație, e bine să faci verificări asupra corectitudinii firmei pentru care lucrezi, ca să ai parte de o bătrânețe asigurată.

Din fericire, românii care contribuie la sistemele de asigurare, cum ar fi cel de pensii, pot efectua aceste verificări online, din confortul propriei locuințe, fără să fie nevoie să se deplaseze la sediul vreunei instituții publice.

Casa Naţională de Pensii Publice a implementat sisteme performante, bazate pe digitalizare, care te ajută să fii la curent cu toate informațiile de care ai nevoie.

Cum verifici, concret

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să-ți creezi un cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Apoi te vei loga pe site, cu informațiile pe care le-ai furnizat și vei avea acces la datele concrete privind vechimea ta în muncă. De exemplu, vei putea vedea atât situația lunară, cât și pe cea anuală, în funcție de informațiile care te interesează, concret.

Tot cu ajutorul acestui cont, vei mai putea afla informații utile despre

-datele din carnetele de muncă stagiile anuale şi lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001
-date din declaraţiile D112 depuse de angajatori informaţii referitoare la viramentele la PILON II de pensii private
-date privind pensia comunitară
-detalii privind debitele din executare silită și informaţii referitoare la fişa financiară.

În acest context, trebuie precizate și modificările legislative nou apărute, care obligă angajatorii să fie corecți cu plata contribuțiilor pentru salariați. Mai exact, reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor după o perioadă de 60 de zile de la scadenţă se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

„Se reincriminează fapta de reţinere şi neplată, respectiv se incriminează fapta de încasare şi neplată, ori, după caz, de nereţinere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în Anexa.

Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevăzut expres, în Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite şi contribuţii, supuse regimului de reţinere sau încasare şi plată sau virare, cu precizarea actului normativ şi a articolelor care le reglementează. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani”, se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Vezi AICI dacă ți-au fost plătite contribuțiile pentru pensie.